Androide Uygulama Geliştirmek İçin Diller

Gugıl ağabeyimiz sağolsun linux kernelini aldı, bir güzel evirdi çevirdi yamulttu büktü içerisine birkaç tutam da Java serpiştirdi ve karşımıza başlarda Apple'ın sahip olduğu iOS'a rakip bir işletim sistemi olan Android'i çıkarttı. Çıkarttı çıkartmasına da insanlar bu sistem üzerinde nasıl yazılım geliştirebilirilerdi ki? Merak edenler için birkaç dil derledik. Haydi bir göz atalım!

Android (Java)

Malumunuz Java her yere girdiği gibi Android'e de girmişti. Bu sebepten androide uygulama geliştirme konusunda Javasız ilerlemek de olmazdı. Şu an Google Play Store'a girdiğinizde görüp görebileceğiniz uygulamaların %99 'u Java ile geliştirilmiştir. IDE olarak da iki seçeneğiniz var:

1- Android Studio
    Kurulumu ile tüm gerekli paketleri yüklenen, tek başına iş gören fena sayılmayacak bir geliştirme platformudur.

2- Eclipse
    Günümüzde birçok dile kaliteli geliştirme ortamı sunan Eclipse genellikle Java için de kullanılır. Andorid SDK kurulumu yapıldığında ise Android Studio gibi hem kodlanabilir hem de görsel olarak tasarlanabilir bir platforma dönüşür. Android Studio'nun tek tıkla kurulabilir olmasına karşılık reyiz uygulama geliştiricileri Eclipse'i tercih eder.

Not: Yukarıdaki iki yazılım da Windows, Mac ve Linux'u destekliyor.


İyi de kardeşim ben Java bilmem yok mudur bunun başka bir çıkar yolu?
Madem öyle dediniz o halde Xamarin ile devam edelim.

Xamarin (C#)

Şayet Java size uygun değilse yada tek dil ile Android, iOS ve Windows Phone için uygulamalar geliştirmek isterseniz Xamarin tam da aradığınız platform! Yalnızca C Sharp kullanarak bunca platforma uygulama yapabilmenin faydalarından söz etmeme gerek yoktur herhalde. Bildiğiniz gibi bir uygulama ne kadar fazla mağazada ve cihaz desteğine sahip ise o denli ünlenir, fazla indirilir.

Xamarin'in kullanım biçimi konusuna gelecek olursak yine iki seçenek var:

1- Xamarin IDE kullanın

    Tek başına kurulumu yeterlidir, kolay kurulum size kolay gelebilir (mantık errör) yine de ikinci seçenek daha ilgi çekici geliyor dostlar.

2- Visual Studio + Xamarin SDK kullanın

    İşte aranan mucize diyelim! Visual Basic v1 den bu yana Microsoft amca Visual Studiolarını o denli geliştirdi ki, ücretiz olan VS 2013 Community Edition da dahi çok havalı özellikler var. Havalı görünmesinin yanı sıra önemli çalışmalar ve geliştirmeler yaparken stabil ve sağlıklı çalışması adına yeni geliştirilmiş bir Xamarin IDE yerine VS 2013 kullanmak defalarca daha mantıklı bir fikirdir.

Vaay be, havalıymış ama pek kolay görünmüyor. Ya sahi, yok mu daha basiti?
Bittabi vardır efendim! Hem de hemen hemen her Android telefona Play Mağazadan kurulabilecek bir uygulama sayesinde: APDE

Processing

Java'nın özelleştirilmiş hali olan bu dil ile Android'e tam anlamıyla yazılım geliştirilememiş olsa da 2D ve 3D çizimler yapılıp grafikler oluşturulabilir.
Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Yorumlarınız için teşekkürler :)