Yapay Yapay Zekalar (Vol-1)

Bir süredir siteye yazı girmediğimi farkettim. Okuldu dersti bir de ısınan havalardı derken siteyi iyice unttum. Neyseki siteyi özlediğimi farketmem geç olmadı (bir buçuk aycık) Dönüşümü bambaşka yapmak amacıyla bu seride sizlere yapay zeka programlamanın temelini anlatacak, pythonda hazırladığım -bence fantastik- bir classı paylaşacağım. İşe öncelikle neden yapay zekaya ihtiyacımız olduğuyla başlayabiliriz.

Neden?

Yapay zeka muhabbetine girmeden sizden bir şey isteyeceğim. Lütfen bana kafanızdan
56478948409 sayısının karekökünü bulun. Bunun için size biraz süre de verebilirim. Bekliyoruz
.
.
.
.
"Şimdi bu da neyin nesi böyle!" dediyseniz yada sayıyı bile okuyamadayısanız -ben de bilmiyorum- haydi aynı işlemi bilgisayarınızdan hesap makinesi açıp yapmayı deneyin bir de. Göreceksiniz ki bir saniyeden kısa sürede 237653 cevabını verebiliyor bilgisayarınız. Peki siz o gelişmiş ve kompleks beyninizle bunu neden çözemediniz ve nasıl oldu da o en pahalısı 4000 lirayı geçmeyen (evet MSI'lardan söz ediyorum) makine sizi matematikte -tabiri caizse ezdi- geçti? Cevap basittir: Birbirinizden tamamen farklı makinelersiniz! (yada sadece beyniniz bunun için fazla karmaşık bir yapıda)

Başka bir örnek vereyim. Bir bilgisayar yada robottan aynı siz gibi daha önceki gün karşılaştığı birisini bugün bir kalabalık içerisinde dahi çatırt diye tanımasını bekleyemezsiniz. Burada önemli olan nokta bilgisayarın sizin beyninizin karmaşıklığına sahip olmak yerine doğrusal ve matematiksel bir basitliğe sahip olmasıdır. 

Yapay zeka kavramının amacı da tamamen basit cebir ile çalışan makinelere insan beynindeki karmaşıklığı uygulayabilmektir. Bunun için programlanabilen farklı yapılar vardır ki bunlar tek bir nöronu temsil eden Perceptronlar ve beynin bir bölgesini temsil eden (içinde birden fazla nöron bulunduran) çok katmanlı Perceptronlar (Multi Layer Perceptron) olarak iki başlıkta incelenebilir.


-Bugünlük bu kadar
Bu arada bahsettiğim örnek perceptron classını ilgili linkten indirebilirsiniz. : Tıkla!

Alper



Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Yorumlarınız için teşekkürler :)