Yine de günlük hayatta pek işinize yaramayacak bir dil öğrenmek size zaman kaybı yaşatacaktır. O halde haydi dillere kısaca göz atalım!
....
C / C++ / C#
C efsane bir dildir (bkz. Reyiz). 1972 yılında Dennis Ritchie tarafından yapılmış olup birçok işletim sisteminin temelini oluşturmaktadır. Mesela sizin bugün kullandığınız Windows yada Linux aslında C temelli işletim sistemleridir. Sözdizimi olsun öğrenim kolaylığı olsun C her şartta başımızın tacıdır.Gelelim C++'a. Kısaca bahsetmek gerekirse C'ye sınıf (class) sisteminin entegre edildiği Reyiz'in biraz daha sevilen küçük kardeşidir. Yada düz bir dil olan C'nin OOP (nesne tabanlı programlama) yapıldığı halidir. Hatta ilk zamanlardaki adı "C with Classes" dır. Sonradan kendisine C++ adı verilmiştir.
Üç kardeşten en küçüğü olan C# Microsoft'un yakın geçmişte geliştirdiği ve .NET altyapısını kullanabilmek için tasarlanan pratik bir dildir.
VISUAL BASIC (BASIC)
Özellikle .NET ile kullanımı kendisine bir çok alanda kullanım şansı tanıyor. Hem Windows'ta masaüstü uygulamaları yapabilir hem windows 8 uygulamaları geliştirebilir hem de internet siteleri tasarlayabilirsiniz. Bu yönleriyle her ne kadar çok yönlü bir dil olarak görülse de yine Microsoft'un kendisine alternatif olarak çıkarttığı C#'a (c sharp'a) birkaç sene içerisinde yenilebilir. Aynı XP gibi Basic'de artık Microsoft'un desteğini bıraktığı efsaneler arasında yerini alacaktır. Uzun vadeli planlar yapıyorsanız Basic sizin için pek uygun sayılmasa da kolay sözdizimi ile şu an için öğrenilebilir diller arasında yerini koruyor.JAVA (Reyiz Vol-2)
Her ne kadar kendisiyle hiç bir zaman yıldızım barışamamış olsa da birçok platformda yüksek performansta çalışan nadir dillerdendir Java (saygı duymak gerekir). İlk çıktığı 95 senesinde daha çok mobil platformlar için üretilen bir dil sanılırken daha sonraları hem masaüstü desteği sunması hem de Reyiz'in küçük kardeşini (C++) geride bırakması yönüyle günümüzde birçok sistemde çalışmaktadır ve kendisinden başka programlama dillerinin de türemesini sağlamıştır. Başlıkta belirttiğim gibi Java için de "Reyiz volume 2" desek yalan olmaz. Söylemesi ayıp pek marifetlidir kendileri.Python
Adı İngiliz komedi grubu Monty Python'dan gelmesine rağmen halen yılan ile sembolize edilen piton öğrenmesi kolay olmasının yanında bende ilginç bir sempati oluşturan tatlı bir dildir. (Çok mu seviyorum ne!)
Python genellikle birçok Linux dağıtımında kurulu gelmektedir. Her dilin sahip olmadığı bir "Interactive Shell" (Etkileşimli kabuk) bulundurur. Bu kabuğu yeni öğrendiğiniz kodlar için deneme tahtası olarak yada karmaşık fonksiyonların çözümünde hesap makinesi niyetine kullanabilirsiniz.
Son söz:
Bu yazıda okuduklarınızdan çok daha fazla ve farklı diller vardır. Web programlama olsun, iOS için olsun bunlar da yabana atılmamalıdır. (örn. Ruby, Objective-C) Ben yüzeysel bir şekilde ünlü dillere değindim. Bundan sonrası size kalmış. Ancak "Ben programlamaya yeni başlıyorum, hangi dil ile başlamalıyım?" derseniz cevabım şüphesiz python olacaktır. C efsane olabilir; Java C++'dan daha güçlü ve çok platforumda çalışan bir dil de olabilir. Tüm bunlara rağmen sözdizimine alışması en kolay olan (bence) ve hiç programlama deneyimi olmamış birisinin dahi çok rahat çözebileceği bir dil olduğundan Python diyorum. Türkçe kaynak ararsanız da istihza.com çok iyidir.Yine de:
Yazı bir türlü bitmedi diyebilirsiniz ancak hatırlatmakta fayda var. Python ile işin mantığını kaptıktan ve kendinizi geliştirdikten sonra sıra büyük işler yapmakta. Bunun için en gelecek vadedeni Javadır.
Olayın mantığını zaten biliyorum diyenler, sözüm size: zaten önceden kolay bir dil ile temel oluşturduysanız bundan sonra herhangi bir dil yerine Java öğrenmek sizi herhangi bir programcıdan bir adım öteye taşıyacaktır emin olun.
Alper
1 yorum:
Click here for yorumKaan
python için aynı şeyleri düşünüyoruz. elinize sağlık güzel yazı
Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.