1- Çok Bölmeli Bir Kap yada Kutu veya Zımbırtı (Organizer)
Birkaç devre yaptınız. Artık hedefinizi büyüttünüz. Çok daha büyük çalışmalar yapmak istiyorsunuz ancak tüm bu devre elemanlarını koyacak yeriniz mi yok? O halde bir ÇBZ almalı ve elemanları oraya istiflemelisiniz. Gerçekten büyük kolaylık oluyor.
(ÇBZ:Çok Bölmeli Zımbırtı)
...
2- BreadBoard (Ekmek Tahtası(!))
Ahmet'in de vurguladığı gibi prototipleme çok önemlidir ve bu kural elektronikte de geçerli.(bkz. Prototip yapmanın önemi)
Peki kendi devrenizi kurarken elemanları birbirine nasıl bağlamayı planlıyorsunuz? Her birini kıskaç kablolar ile tutturmak, komponentlerin ayaklarını birbirlerine bağlamak? Cevabımız tabii ki koca bir hayır. İşte burada da imdadımıza breadboardlar yetişiyor.
Tam Türkçesi "EkmekTahtası" olan bu breadboardlara neden böyle dendiğini anlamak aslında çok zor değil Youtubeda da gördüğünüz üzere.
3- Kaliteli Lehim
Devrenizi breadboard üzerinde tasarladınız, sıra kalıcı olarak yapmaya geldi. Kaliteli ve kopmayan bağlantılar için kaliteli lehim teli şart. Fikrimi soracak olursanız önerim makaraya sarılı olanlardır. (Hem kaliteli hem yerli arıyorsanız Kurtel candır)
4- Havya (Lehimleme Aleti)
Evet havya! Bir devre kuracaksınız ama o da ne? Lehimi ne ile eriteceğinizi bilmiyorsunuz. (Mesela yani :)) O halde haydi bir havya kapalım kendimize.
Eğer yeni başladıysanız şu her yerde satılan 1,5 2 liralık tahta saplı havyalar işinizi fazla fazla görecektir.
Yok ben yeni başlamadım bu işte tecübeliyim diyorsanız gidin ve ısı ayarlı bir Hakko alın efenim.
5- Lehim Pompası
Devrenize lehim ile son ve kalıcı şekli veriyorsunuz. Ardından yanlış elemanı yanlış bir yere bağladığınızı fark ettiniz. Şayet bu eleman iki yada üç bacaklı ise ayaklarına havya tutarak sorunu çözebilirsiniz. Ancak bir entegreyi ters bağladığınızı bir düşünün. En küçüğünden 8 bacaklı bir entegre olsun. Hangi bacağa ne zaman havya tutup da onu oradan sökeceksiniz? İşte tam da burada lehim pompası imdadımıza yetişiyor.
Üstteki pistonu aşağı ittiğinizde içindeki yay sıkışır, düzenek kitenir. Ardından ortadaki tuşa bastığınızda piston serbest kalır ve aniden alt ucundan içeri hava girer. Eğer bu sırada pompanın ucu erittiğiniz lehime doğru ise pompa lehimi içine çeker böylece tek tek de olsa hem devre kartına hem de elemana zarar vermeden sevenleri ayırmış olursunuz. İşte bu kadar kolay!
6- Sıcak Silikon Tabancası (Hot Melt Glue Gun)
Bu araç direkt olarak elektronik ile ilişkilendirilemese de yine de çok iş gören kullanışlı bir alettir. Mesela ben bir devreyi lehimledikten sonra iletken bir düzeye değip kısa devre yapmasını önlemek adına devre kartının arkasına sıkıyorum. Böylece devrelerimi her yüzeye gönül rahatlığıyla bırakabilirim. Tabii eğer o devredeki bir komponent bozulursa o silikonu sökmek ayrı bir baş ağrısı hatırlatmakta fayda var.
Kendinize iyi bakın, Alper
Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.