Evde Windows, Okulda Mac, Ötesi için LINUX

Birçoğumuz senelerdir bilgisayarlarımızda Windows kullanıyoruz. Ofis uygulamaları olsun, yan uygulamaları olsun, ciddi hızlı bir gelişim göstermesi olsun birçok kişinin sevdiği bir işletim sistemi. (Baksanıza adamlar 8.1 den 10 a atlamış!)


İş programalaya geldiğinde de Windows'u yabana atmak olmaz. Windows üzerinde de pek tabii programlama yapılabilir. Ancak eğer gerçekten yazılım konusunda sınır tanımamak istiyor, bir de açık kaynak kod arıyorsanız önerim linux olacaktır.

Neden ki? Windows - Mac 'in günahı ne?

...
Aslında bir suçları yok. Yalnızca bu sistemlerin her birinin en iyi olduğu alan var.

Günlük ev kullanımı için Windows idealken, yazılım + grafik için MAC, yazılım + donanım için linux önerilir.

MAC'ler donanım ve yazılım olarak tam bir uyum içinde olduklarından grafiksel çalışmalarda veya karmaşık hesaplamalarda iyilerdir.  Öte yandan paralı yazılımlardır  ve her ne kadar bence müthiş havalı da olsalar linuxdan birkaç adım geridedir.


İyi hoş da Linux'un nesi var?

Bir defa açık kaynak kodlu. Yani sistemi istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Kolaylıkla kendi dağıtımınızı yapabilir, birçok platformda program yazabilirsiniz.

Baktığınız zaman günümüzde her yerde linux makineleri kullanılmaktadır. Otomatlardan bilgisayarlarımıza, hostlardan cep telefonlarımıza: Linux her
yerde!

Üstelik linux'un çevresiyle iyi geçinebilmesinden olsa gerek (çevre birimlerinden söz ediyorum tabii ki) günümüzde birçok robotta da linux çalışmakta.

Tarafınızı Seçin

Hangi sistemin size en uygun olduğuna karar verin. Ayrıca işi maddi olarak da düşünmeyin. Farzedin ki Windows orjinal (!) olarak size hediye edildi. Yada doğum gününüzde eşiniz dostunuz bir Mac All-In-One aldılar size. Linux zaten bedava. Şimdi kendi dalınızı seçin. Genel anlamda ev kullanıcılarına hitap eden masaüstü yazılımları yapmak ise hayaliniz hiç durmayın Windowsa devam. Yoksa bir ünlü üniversitedesiniz ve birtakım karışık fonksiyonları çözüp bunların 3 boyutlu grafiğini mi çizdireceksiniz bilgisayara? O halde eşiniz dostunuza teşekkür etmelisiniz. Mac ile iyi anlaşacaksınız.


Peki her ortam ve donanıma uyum sağlayan, dünya genelinde milyonlarca destekçisi bulunan, bu destekçilerden her geçen gün daha stabil çalışmak adına güncellemler alan ve herşeyin sizin kontrolünüzde olduğu bir sistem isterseniz? O halde tek yapmanız gereken gönlünüzden geçen linux dağıtımını bilgisayarınıza kurmak ve yazılımın dibine vurmak.


İyi günler, Alper.
Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Yorumlarınız için teşekkürler :)