Önemli Not: Bu yazıda kesinlikle teknik detaya girilmeyecektir. Yok servo motor feedback verir,içinde şu mekanizma vardır demeyeceğim yani :)
Servo motorlar normal dc motorlardan farklı olarak üstündeki mili (yani çıkıntıyı) dereceli bir biçimde değiştirebilme yeteneğine sahip motorlardır. Yaygın olarak robot projelerinde kullanılsada çok çeşitli yerlerde de servo motorları görme şansınız vardır.Örnek vermek gerekirse balıklarınızın yemini otomatik olarak verecek bir makine yapmak için (bkz. http://goo.gl/nafR70) servo motorları kullanabilirsiniz.
Genel olarak robot projelerinde kullanıldığını söyledik. Peki bir robotun neresinde servo motor kullanabiliriz? Yazının başında bahsettiğim gibi servo motorlar ucundaki mili açılı olarak hareket ettirebiliyor. Yani bu motor aslında tam olarak eklem hareketlerini yapabilecek bir motor.
Gelelim bizim servo motorlarla olan hikayemize, malum göktürk adlı insansı robot arkadaşımız adı üstünde insansı olduğu için kol,bacak,kafa,bel gibi yerlerini oynatabilmesi gerekiyordu. Bunun üzerine her zaman olduğu gibi alperle araştırma yapıp genel olarak nasıl bir servo motora ihtiyacımız olduğunu anladık. Bir servo motor almak için öncelikle belirlemeniz gereken üç faktör var bunlar tork , dönme açısı ve merkezlemedir.
Tork
Tork dediğimiz olay çok basit bir şekilde servomuzun kaç kg kaldırabildiğidir (teknik detay vermeyeceğim demiştim). Bizim göktürk arkadaşımız biraz ağır bir robot olacağı için biz 11 kg taşıyabilen Tower Pro MG 996R isimli servodan tam 21 adet aldık. Kendisi çok ahım şahım bir şey olmasada işimizi görebilecek kadar iyi bir servo motor.
Dönme Açısı
Dönme açısı ise servomuzun milinin dönme yeteneğinin ne kadar olduğudur. Genel olarak 180 derece makbul olsa da bu 180 dereceyi ufak modifikasyonlarla 360 dereceye çıkartmak mümkün. (bkz. http://goo.gl/MbluD1)
Merkezleme
Merkezleme dediğimiz olay en basit anlatımla servomuzu masaya koyup çalıştırdığımzda eğer sadece mil kısmı oynuyorsa motorumuzun merkezlemesi iyidir. Fakat çalıştırdığımızda milin dönmesiyle birlikte motor kendini sağa sola atıyorsa kullandığınız motorun merkezlemesi kötüdür. Bu faktör genelde kullandığınız servonun kalitesi (ve fiyatı ile) doğru orantılıdır.
Eveet. Yavaş yavaş sonuna geldik yazımızın. Servo motor seçerken nelere dikkat edeceğinizi artık biliyorsunuz. Yorum kısmından siz hangi servoyu seçtiniz, servonuzun özelliklerini söylerseniz bizi çok sevindirirsiniz.
İyi günler, Ahmet
Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.