3D Yazıcıda ABS mi yoksa PLA mı?

                         ABS mi PLA mı?
Bu yazıyı okuyan çoğu kişi bu iki terimin anlamını bilsede, bilmeyenlerin olma olasılığını düşünerek küçük bir açıklama yapalım.

3D yazıcılar baskı yapmak için bir çok materyal kullanır ve bu materyallere filament denir. Bu filamentlerin bir çok çeşidi olsada günümüzde en çok kullanılan iki çeşidi vardır. Biri ABS (Akrilonitril Butadin Stirenbiri PLA (Polilaktik Asit). Temel olarak ikisi aynı işi görsede aralarında büyük farklar olduğu kesin. Şimdi ikisinin arasındaki farklara bakalım.

ABS

ABS petrol kaynaklı olduğu için PLA'ya göre daha dayanıklıdır ve yüksek sıcaklılarda deforme olması daha zordur. Bu özelliklerinden dolayı PLA'ya göre daha uzun ömürlüdür. ABS her ne kadar çoğu yönden PLA'dan daha iyi olsada çok önemli eksi kısımlarıda vardır. Bunlardan en önemlisi Petrolden üretildiği için doğaya karşı zararlıdır ve baskı yapıldığı sırada zehirli gazlar ortaya çıkartır. Ayrıca baskı alırken baskı plakasının ısınmış olması gerekir yoksa baskı sırasında baskı yapılan obje deforme olur.

PLA

Pla, şeker kamışı ve mısır nişastası  gibi bitkisel ürünlerden elde edilen bir plastiktir ve bu özelliği sayesinde Yeşil Plastik adını almıştır. Bitkisel kaynaklı olduğu için doğada diğer plastik türlerine göre çok daha hızlı kaybolur ve çevreye zararı yoktur. ABS gibi baskı sırasında zehirli gaz salınımı yapmaz. En iyi yönlerinden biri ise daha hızlı ve daha detaylı baskı alınabilmesidir. PLA' da bu yönlerden dolayı ABS'den avantajlı olsada eksi yönleride vardır.Bunlardan en önemlisi ABS'ye göre daha kırılgan ve güneş altında deforme olmasıdır.

Aşağıdaki resimde PLA ve ABS maddelerle basılmış aynı cismin farklarını görebilirsiniz.


PLA                                                                                  ABS


Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Yorumlarınız için teşekkürler :)