Dünya Genelinde Robotlar 5: BigDog

Bir robot neden dört ayaklı olmasın ki?

İşte karşınızda Boston Dynamics'in dört ayaklı canavarı BigDog. Bozuk arazi şartlarında ağır yükleri taşımak için oluşturulan BigDog 1 metre uzunluğunda, 70 cm yüksekliğinde ve 108 kilo ağırlığında. Benzinli bir motor ve hidrolik sistem kullanan BigDog üzerindeki yerleşik bilgisayar ve GPS sayesinde anlık olarak konum bilgisi alınıp kontrol edilebiliyor. 

BigDog üzerindeki onlarca sensör (69 adet) sayesinde hidrolik sistemdeki yağ sıcaklığını, motor sıcaklığını,motorların dönüş bilgileri gibi bir çok veriyi işleyip merkeze iletiyor. Böylece sistemdeki her hangi bir sıkıntı durumunda anlık olarak müdahele edilebiliyor. 

Oldukça gelişmiş olan BigDog sağlam yapısı sayesinde 150 kg'a kadar bütün yükleri zorlanmadan taşıyabiliyor. 

Bozuk Arazi Şartları Derken?

Girintili,çıkıntılı bir çok çukur ve tümseğin bir arada bulunduğu bir arazide üzerinde bulunan lazer ve sonar sistemleri ile dört ayağınıda farklı konumlandırarak dengede durabiliyor. Böylece en zor şartlarda bile çok çaba sarf etmeden bu zorlukların üstesinden gelebiliyor.

Zorlu şartlardan biride tabiki eğim. BigDog bacaklarındaki özel tasarım sayesinde maksimum 35 derecelik eğimlerde yürüyebiliyor.


Hadi BigDog bize bi hünerini göster


Bigdog bu videoda15.8 kg'lık bir yükü 5.18 m uzağa fırlatıp aynı anda dengesinide koruyabiliyor.

Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Yorumlarınız için teşekkürler :)