OHM KANUNU? Öğrenelim

Merhaba, ohm kanununu duymuşsundur. Peki onu ne kadar biliyoruz? İtiraf edeyim ben de başlarda bilmiyordum. Ardından çeşitli kaynaklardan araştırdım ve hepsinin bir özetini hazırladım.
Pekala önce George Simon OHM bizim çok değerli alman bir ağabeyimiz. Kendisi elektrik alanında çalışmalar yapmış ve ilginç bir eşitlik ortaya çıkarmış.
V = I * R
Tamam ilk duyduğunuzda pek birşey ifade etmeyebilir öyleyse önce en temel elektrik bilgisini verip eşitliği açıklayalım.
Elektrik dediğimiz şey yalnızca
iletken maddelerin içinde atomdan atoma atlayan elektronlardır. Elektronların kablo doğrultusunda sürekli akmasına akım denir ve iki çeşit akım vardır: Doğru Akım (DC) ve Alternatif Akım (AC).
Alternatif akıma sonra döneceğim şimdilik biz dc üzerinden devam edelim.
Elektronların kablo boyunca akmaları için bulundukları konumdan yükçe farklı bir yere ihtiyaç vardır. Örneğin pillerin + kutupları pozitif yüklü (elektrondan yoksun); - kutupları negatif yüklü elektron yönünden zengindir. Ayrıca bu iki kutup arasındaki potansiyel yük farkına da gerilim, yani VOLTAJ denir. Birimi volt dur.
Elektronlar kablolardan geçerken belirli bir düzende akmazlar. Bazen yavaş, bazen hızlı akabilirler. Elektronların hızını değiştiren etken her devre elemanının sahip olduğu
DİRENÇ'tir. Birimi OHMdur.
Elektriğe uygulanan bu direnç sonucu elektronlar farklı hızlarda akar. Hatta direnç farkı ince kablo ile kalın kablo arasında bile vardır. Elektrik kalın kablodan daha güçlü akarken, ince kablodan kalın olana nazaran daha zayıf akar. Elektronların bu akışlarına AKIM denir. Birimi Amperdir.
Haydi bunları denklemimizde gösterelim.
V : VOLTAJ
I : AKIM
R : DİRENÇ
O halde V = I * R şu anlama gelmektedir: gerilim = akım * direnç
Bu nerelerde işe yarayacak, nasıl kullanacağım?
Güzel soru. Öncelikle elektriğin temel ilkesini öğrenmiş oluyorsun. Bu bile yeterlidir. Öte yandan asıl amacı her elemanı ile uyumlu ve elemanları olabildiğince stabil çalışan devreler kurmak için çok gerekli. 
Mesela bir devre kuracaksın, elinde 12 v bir batarya var. Bununla bir LED yakmak istiyorsun. (tamam 12 v bir akü ile bir tek led yakmak kulağa saçma gelebilir. Olsun önemli olan mantığı kavramak.)
Normalde ledi direkt bağlasanız led ışık verecektir. Tek sorun bunun bir saniyeden kısa sürede olup pis bir yanık kokusuyla sonuçlanması. O halde ledimize gelen akım çok şiddetli ve düşürmek için uygun bir direnç seçmeliyiz.
Normal ledler 1,5 V ile çalışır. Aşağı yukarı 20 mAh (mili amper) akım çeker. Yapacağımız işlem şudur:
V=12

12 Volt - 2 Volt = 10 voltdan 20mAh(0,02 amper) akım çekmeliyiz yalnızca. Fazlası ledi anında yakar. O halde:
V= IR
10 = 0,02 * R
10 / 0,02 = R
500 = R
Yani kullanmamız gereken direnç 500 OHMluk bir direnç. İşte bu kadar basit.
Bu yazıyla ohm kanununu anladığınızı düşünüyorum.
Alternatif akıma bu yazıda değinmeyeceğim. Herkese iyi günler.
Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Yorumlarınız için teşekkürler :)