Bir Robot Nasıl Çalışır?

Robotların çalışma sistemlerinin altında robotun beyni yatar. Siz robota istediğiniz kadar parça ya da sensör ekleyin onları belirli bir kural dahilinde okuyup yazan beyin olmadığı sürece robotunuz sadece bir oyuncak olarak kalır. Robotumuzda sensörlerden gelecek verileri okuyup işleme yeteneğini
ya da devre elemanlarını çalıştırmayı MİKRODENETLEYİCİ (microcontroller) sağlar.


Mikrodenetleyiciler bazen G/Ç kartı yada I/O board şeklinde tanımlanır. Bu Giriş/Çıkış kartları temelde 1 ve 0 lardan oluşur. Bu kartların içerisine bilgisayar programlarına benzeyen programlar yazılır ve bu şekilde üzerlerine bulunan pinlere giden elektrik denetlenir. Eğer ilgili programda belirlenen pinlere doğru eleman bağlantıları yapılmışsa (ki bunlara en basit örnekler led ya da motordur) sistem sorunsuz çalışır.



Raspberry Pi (mikroişlemci)
Farklı çeşitlerde mikrodenetleyiciler vardır ve siz yapacağınız (daha doğrusu robota yaptıaracğınız) işlem sayısı ve karmaşıklığına göre işlem gücü yüksek ya da düşük bir kart seçersiniz. Kimi zaman da farklı bir kartı programlandığı dil sebebiyle de kullanabilirsiniz. Çünkü kullanacağınız dil ne kadar gelişmiş ise denetleyicinizin yapabileceği işlemler de o kadar gelişmiş olur. Haliyle robotunuz daha yetenekli ve işlem gücü yüksek olacaktır.
pcDuino (mikroişlemci)

Biz bu sitede Arduino üzerinden robot yapmaya çalışıyoruz. Eğer siz yeni başlıyorsanız Arduino UNO işinizi büyük ölçekte görecektir. Daha fazla bilgi için mikrodenetleyicilerin sitelerini ya da Türkiye forumlarını ziyaret edebilirsiniz.


MİKROİŞLEMCİ İLE MİKRODENETLEYİCİ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?



Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Yorumlarınız için teşekkürler :)