Windows PowerShell Nedir?

Birçok kişi gibi Windows 7 aracılığıyla tanıştığımız kabuğu inceleyelim: PowerShell!


Biz onu her ne kadar Win7 ile de tanımış olsak önceki windows sürümlerinde de çalışıyor PS. (Bundan sonra PowerShell yerine kısaca PS kullanacağım.)


Nedir bu PowerShell?

PS, cmd alternatifi bir kabuktur. Öğrenmesi kolay bir scripti vardır ve onu farklı kılan yanı hızlı olmasının yanında .Net altyapısı sayesinde ufak programcıklar yapmaya da uygun olmasıdır. 


Cmd vardı ya, buna bu kadar ihtiyaç var mıydı sahiden?

Linux kullanan kişilerin (ki içlerinde ben de olmak üzere) çoğunluğu Linux'u uçbirim sebebiyle (Terminal) sevmektedir. Çünkü bu, hem öğrenmesi Windows'un cmd'sine nazaran daha kolay hem de grafik arayüzden yapması zaman alacak işleri birkaç kelime ile saniyeler içerisinde yapabilen bir kabuktu.

Bunun farkında olan Microsoft bir karar aldı: Kullanıcılarını senelerdir alıştırdığı grafik arayüzden vazgeçirip daha çok pratik komutlar ile çalışan bir shell yapmak ve tabi ki Linux Uçbirimine rakip olmak (yav he he).



Deneyimler

Şahsen ben beğendim. Elbette bir linux yada mac terminali gibi değil ancak cmd den daha iyi olduğu söylenebilir. Bu karara varmamda en önemli etken ise hatırlaması zor kısaltma komutlar kullanmak yerine daha açık, anlaşılabilir ve hatırlanabilir komutları olması. Ek olarak belirtmeliyim ki çalıştırılabilir script oluşturma konusunda da PS, cmd yi geçiyor. Henüz çok deneyimim olmamasına rağmen PS scriptlerinin hem programlama dili hem de pratiklik yönünden bat dosyalarını geride bıraktığını söyleyebilirm.




Kendine iyi bak
Alper
Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Yorumlarınız için teşekkürler :)