Dünya Genelinde Robotlar 3: iCub

"Herhalde İtalya Teknoloji Enstitüsü Araştırmacıları Giorgio Metta bir çocuk boyutundaki robotun bu denli ünleneceğini hayal etmemişlerdir. Kimden mi söz ediyorum: iCub!"


    Bu yazımda sizlere görenleri hayrete düşüren iCub’ı elimden geldiği kadarı ile anlatmaya çalışacağım. Gerçekten öylesine gelişmiş bir yazılıma sahip ki aynı küçük bir çocuk gibi öğreniyor ve nesneler ile iletişim kuruyor.


Bu İtalyan’ın marifetlerinde fazla açılmadan kısaca tarihine değinelim şimdi.

Embodied Cognition (Somutlaşan Biliş)

Giorgio Metta, Giulio Sandini ve David Vernon öğrenen makineleri daha elle tutulur gözle görülür hale getirmek amacıyla Eylül 2004’te RoboCub adında bir çalışmaya imza attı. Onlar, bu projede robotları açık kaynak kodlu olsun ve bilmeye, öğrenmeye dayalı davranışlarda bulunsun istiyorlardı ki bunu da hakkıyla başardıklarını söylemek gerek.







İlk olarak üretilen iCub (’ımsı şey) iki (stereo) kameradan oluşuyordu. Ardından büyüdükçe büyüdü ve proje 2010da son buldu. Ancak robot o denli gelişmişti ki artık bırakılacak gibi değildi. 2010dan sonra robocub yerine icub adıyla projeye devam edildiğinde bugünkü adını almıştı robot.











iCub yürümeyi öğrenirken bile tıpkı bir bebek gibi emekleyerek başlıyor işe. Vücudundaki basınç sensörleri sayesinde de bir çok nesne ile iletişim içerisinde aslında.







Aşağıda ise iCub'ın tarihsel gelişimini görebilirsiniz:


Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Yorumlarınız için teşekkürler :)