Dünya Genelinde Robotlar - 1 "ASIMO"

İyi günler ziyaretçi! Bizim de hedefimiz olan ve Dünya'da her an teknolojisi gelişen Robotik Sektörü hakkında da paylaşımlarda bulunacağım artık. Bundan böyle hangi robot neymiş, nasıl bir sistemi varmış, yeni özellikleri nelermiş sorularına da sitemizde yanıt bulabileceksiniz. 


Bugünün konusu, dünyada "robot" denilince akla gelen ilk isim "ASIMO".

Ön bilgi

Japon otomotiv firması Honda'nın çalışmalarına 1986 yılında deneysel amaçlı başladığı, günümüzde ise Honda binasında resmen çaycılık yapan son teknoloji bir robottur ASIMO.


    İlk olarak 1986 demiştik. O dönemler yandaki fotoğraftaki gibi değildi elbette. Daha çok üzerine fırın yerleştirilmiş iki mekanik bacak gibiydi. O modeller E serisi olarak tanımlanmıştır. (Experimental-Deneysel)
Çaycı ASIMO

...

İlk Adımlar

E2  Modeli

    E0 dan 1993 senesindeki E6 ya kadar sadece yürüme üzerine odaklanmış olan Honda Mühendisleri artık daha fazlasını arayış içerisindeydiler. Onlar için üzerinde mini buzdolabı olan hantal modelleri geride bırakıp işi bir adım öteye taşıma vaktiydi artık. Bu yüzden Deneysel seriyi bırakıp yeni bir seriye, "Prototip" serisine başladılar.








Kolsuz Olmaz


Honda P3
    P1 ile 1993 senesinde başladıkları 3 modellik yeni macerada artık robotlar daha bir insansı olmuştu.

    Honda mühendisleri P1-P2-P3 modellerinin üzerinde çalışırken büyük yol kat etmişlerdi. Örneğin P3 iki kolunda da 2kg ağırlık taşıyabiliyor, kamerasıyla belirlenen hedefe yürüyebiliyor, rahtlıkla merdiven çıkabiliyordu. Üstelik bence bu modeldeki en büyük gelişim robotun önceki modellere nazaran küçültülmüş olmasıydı.


 










Şimdi Geliştirme Zamanı

    Mühendisler artık robotun bu halini çok beğenmiş olsa gerek bu tipte köklü değişiklikler yapmadan yazılım ve donanımda iyileştirmelere gitmişlerdir. Ancak yeni serilerinin adı ne E ne de P dir. Yeni seri, açılımı "Advanced  Step In MObility" olan ASIMO serisi olacaktır. (Taşınabilirlikte İleri Adım)


    Bu yeni seride artık robotumuz ASIMO adını almıştır ve boyu gittikçe küçülmektedir. Yazılım olarak gelişmiş bir sistemi vardır. İnsanlarla iletişim kurmada ve onların dünyasında yaşamakta pek de zorluk çekmeyen ASIMO birçok da sensör barındırır. (Sensör nedir?)

   Gerçekten kaliteli olan bu robotun belki de eksik bir noktası open source olmamasıdır. Yani onu bilgisayarınıza bağlayıp, yada robotun bir taraflarına ekran ve klavye bağlayarak tekrar programlayamazsınız. Bunun en büyük nedeni Hondanın gelişmiş algoritmalarını paylaşmaktan ziyade onları satmaya çalışması olabilir. Yada belki kodlarda görmemizi istemedikleri birtakım kötü kodlar vardır. (Özel hayatın gizliliğini ihlal muhabbetinden söz ediyorum. Neticede günümüzde her yerden böcek çıkıyor.) Umuyorum ki Honda bir gün geliştiriciler için opensource olan bir asimo üretir de insanlar hem kendilerini geliştirir hem de robotu. Neticede birlikten kuvvet doğuyor.
   



Kendinize İyi Bakın, Alper


Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

Konu Dışı Yüz ifadelerini GösterYüz ifadelerini gizle

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Yorumlarınız için teşekkürler :)